Облъчването за 20 минути води до смъртта на 20-30% от

...
 Облъчването за 20 минути води до смъртта на 20-30% от
Коментари Харесай

Лампите за гел лак увреждат ДНК

 
Облъчването за 20 минути води до гибелта на 20-30% от клетките
От дълго време в света на промишлеността за хубост се приказва, че при честа приложимост ултравиолетовите лампи за маникюр могат да навредят и състарят кожата на ръцете. Въпреки това доста любителки на салонния маникюр не престават да си вършат процедури с гел лакове. Генетици поучават да не прекаляваме с стилното въодушевление, тъй като то може да докара до промени в нашето ДНК.

Лампите, които оказват помощ за втвърдяването на лака за нокти, излъчват UVA – същите, които вършат солариумите нездравословни. Подобно на ултравиолета от слънцето, и този от устройствата, в случай че влезе в клетките, ги прави химически дейни. Все едно да пуснеш радостен посетител в жилището, който незабавно развеселява всички. Превъзбудените молекули стартират да търсят с кого да взаимодействат в клетките и постоянно протягат ръка към най-свещеното - ДНК, изясняват генетици. 

В ДНК цялата информация се записва от молекули от 4 типа: C, G, A и T. По време на излагане на лампа молекулите C и G, възбудени от ултравиолетовите лъчи, се трансформират в A и T. В резултат на това в генетичната директива пораждат неточности и всички процеси в клетката се провалят: логистиката е изпратена на неверното място, ремонтите не се правят в точния момент. Цялата тази неразбория може да докара до рак. 

Това твърди публикация за евентуалните рискове от ултравиолетовото излъчване, оповестена в сп. Nature Communications. В това изследване учените тестват по какъв начин лампите за маникюр въздействат на клетките и стигат до извода, че разновидностите се случват доста постоянно, а жизнеспособността на клетките понижава с увеличение на дозата радиация. Облъчването в продължение на 20 минути води до гибелта на 20-30% от клетките, а трикратното двадесетминутно облъчване – на 65-70% от тях.

Успокоението е, че резултатите, показани в проучването, са получени от „ голи кафези “, които не са предпазени от роговия пласт на кожата, който избавя от радиация. А и разновидностите не постоянно водят до рак. Те са нужна, само че не задоволителна част за развиването на израстък. Засега тази публикация просто насочва вниманието към обстоятелството, че няма нищо потребно в сушенето на лак с лампа и е по-добре да не се злоупотребява с него. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР